top of page

Șapte o cifră sacră

  • De ce este È™apte o cifră atât de deosebită?   

              La multe popoare ale Antichității, È™apte trecea drept o cifră specială. În filozofia È™i astronomia egipteană È™i babiloneană avea o semnificaÈ›ie aparte, ca sumă a celor două "cifre ale vieÈ›ii ", trei È™i patru: tatăl, mama, copilul, adică trei oameni, sunt fundamentul vieÈ›ii, iar patru este cifra punctelor cardinale  È™i a direcÈ›iilor vântului, din care vine ploaia care susÈ›ine viaÈ›a È™i dă rodnicie holdelor.

             Și în vechea cultură iudaică i se acoarda lui È™apte o semnificaÈ›ie distinctă: în cea dintâi Carte a lui Moise din Vechiul Testament, cartea sfântă a evreilor, scrie că Dumnezeu a creat lumea în È™ase zile, iar în cea de-a È™aptea, Domnul s- a odihnit. În cele Zece Porunci, Moise a lăsat ca această zi să fie liberă È™i să fie considerată sfântă.

 

  • Cine a descris cel dintâi cele È™apte minuni ale lumii?

          Cele È™apte minuni ale lumii- numărând cele mai măreÈ›e È™i vestite lucrări de artă È™i de arhitectură din lumea mediteraneană antică- constituie unul din cele mai vechi exemple în care cifra È™apte capătă o valoare specială. Cea dintâi relatare despre cele È™apte minuni, păstrată în întregime, îi este atribuită scriitorului Antipatros din Sidon (sec. II î.Hr.). Cartea sa nu este însă nici un studiu È™tiinÈ›ific, nici un stiudiu de artă, ci mai degrabă un ghid de călătorie.

bottom of page