Cele 7 minuni ale lumii antice
Piramida lui Keops
Piramida lui Keops de la Giseh, în Egipt, denumită astfel după cel ce a dispus să fie construită, faraonul egiptean Keops (circa 2551- 2528 î.Hr.), este cea mai veche și totuși unica minune a lumii păstrată mai bine. Datorită mărimii ei este denumită și "Marea Piramidă" și menționată cea dintâi pe lista minunilor lumii.
Marea Piramidă din Giseh a fost cea mai inaltă construcție din lume mai mult de 43 de secole, pană în secolul al XIX-lea în 1889 când a fost construit Turnul Eiffel.
-
Cine a muncit și cum a fost construită piramida?
Istoricul grec precizează că pentru construirea Marii Piramide a lui Keops au lucrat echipe de câte 100.000 de oameni, timp de 20 de ani;
pentru menţinerea unui ritm de muncă satisfăcător, echipele erau schimbate o dată la 3 luni; astfel obţinem un număr fantastic: 8 milioane de lucrători!
Când a fost construită, Marea Piramidă a lui Keops avea o înălţime de 145,75 m, dar a pierdut 10 m din vârf de-a lungul timpului. A fost construită din peste 2 milioane de blocuri de piatră, fiecare cântărind peste 2 tone.
-
Piramida lui Keops – bancă de date matematice şi astronomice
Piramida lui Keops este situată exact pe paralela de 30 de grade – paralelă care desparte uscatul de ape în proporţii egale.
Fiecare faţă a Piramidei lui Keops este atent orientată spre câte un punct cardinal (N, E, S şi V)